Referentie na-isolatie vakantiewoning

Briljante oplossing voor de extra berging; creatieve invulling voor bekleding van ons vakantiehuisje waardoor het huisje uitstraling 2.0 heeft bereikt. Bekleding huisje past perfect in het duinlandschap. De kleur leek op papier spannend maar heeft in de praktijk goed uitgepakt. Heldere communicatie; ook direct met de timmerman. Presentatie waarin diverse mogelijkheden werden weergegeven was belangrijk voor ons denkproces en voor het maken van onze keuze.

geschreven oktober 2020 door E. F. en E. F.

Referentie nieuwbouw tuinpaviljoen voor Park Darwin

Christina Fuchs is een architecte die je iedereen zou toewensen. Zij heeft met haar ontwerp ervoor gezorgd dat de Welstandcommissie, aanvankelijk tegen, voor dit ontwerp is gevallen en volle medewerking heeft verleend. Bovendien heeft ze met dit ontwerp het tuinpaviljoen tot warm kloppend hart van de tuin gemaakt waar iedereen maar vooral de vrijwilligers dolgraag vertoeven.
Daarnaast was het budgettair voor ons te behappen zodat we nu aan het eind van de rit financieel ook weer adem kunnen halen.

Sonja Vetter-Samuels, bestuur Vrienden van Park Darwin 09-09-2019

Nieuwe geïsoleerde gevel voor vakantiewoning

Plaats: Duinen van Goeree Jaar: 2019 Fases: Schetsontwerp, Aanvraag Omgevingsvergunning Opdrachtgever: particulier

Een vakantiewoning uit de jaren 60 heeft een nieuw jasje gekregen, met een nieuwe schuur ernaast. Door de nieuwe geïsoleerde gevel en dak is het comfort in het huis verbeterd, koel in de zomer, warm in de winter. En het uiterlijk is op een vriendelijke manier een stukje naar deze tijd gebracht. Het karakter van het huis wilden de eigenaren zo veel mogelijk behouden. Daarom  zijn de kleuren in harmonie met de omgeving gekozen. Onbehandeld hout kleurt mooi bij het zand, de petrol geschilderde ramen passen goed bij de lucht en verwijzen op een subtiele manier naar de vroegere jaren. De nieuwe schuur kon goed met de gevel van de vakantiewoning geïntegreerd worden, samen vormen ze een mooi ensemble in het Goereese landschap.

Tuinhuis Park Darwin groeit….

Begin juni was de Open Dag van de Bloementuin van Darwin. De Vrienden van Park Darwin openden de deuren voor ongeveer 200 bezoekers. Bij het tuinhuis was het hierdoor druk, de deuren stonden open, en een rijk gevulde tafel in het midden nodigde uit om van de aangeboden lekkernijen te genieten. 

De tuin stond er prachtig bij! Hulde aan de vrijwilligers. Door de bezoekers werd opgemerkt dat het tuinhuis de tuin niet verstoort, ook niet afleidt van de bloemenpracht, maar deze juist versterkt door de geometrische vorm en de verrassende lichte draai in de gevel. De plaatsing aan de straatkant, bijna in het midden van het pad met een bankje precies tegenover is hiervoor ideaal.

Het is een wonder dat het tuinhuis er staat, ik zal de details hier niet uitweiden … En deze prestatie is te danken aan de daadkrachtige inzet van het bestuur van de Vrienden van Park Darwin. Wat een heerlijk project om bij betrokken te zijn geweest. Het resultaat mag er zijn!

In september is de officiële opening gepland.

Lees meer ….

Referentie verbouw en aanbouw woonhuis

Christina heeft erg goed visueel inzichtelijk gemaakt wat onze wensen (in woorden) waren. De toelichting bij Welstand ging met verve. De oplossingen voor de additionele vaste trap in het bestaande trappenhuis, de uitbouw en de transparante opbouw zorgen tezamen voor perfect harmonieus gezinshuis wat ons uitstekend past. Zonder deze creatieve ingegrepen hadden we niet zo prettig geleefd en dat is een groot goed. Wij zullen Christina zeker aanraden!

geschreven door Dennis, Driehuis, oktober 2018

Ontwerp vrijstaand woonhuis

Voor een kavel in een villawijk in Keulen heb ik een ontwerp gemaakt voor een woonhuis. Met veel licht en ruimte in de woon- en leefruimtes die zich visueel direct richt tot het terras en de tuin. Daarbij ook aandacht voor tentoonstellingsruimte voor eigen schilderijen en kunstwerken. Op de eerste verdieping een slaapkamer, kleedruimte en een uitgebreid fitness- en wellnessgebied, deels ook buiten. Op de bovenste verdieping een studio met open haard en een riant dakterras. In de kelder een garage voor de verzameling bijzondere auto’s.

christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis

Zomerinspiratie

Velen herkennen dit filmpje vast en houden van de strandbeesten erin. Ik vind ze fantastisch, vol poëzie, toegepaste natuurkundige wetten en interactie met de natuur, heerlijk.

Geniet van de zomer en van deze prachtige strandimpressies! Met dank aan de kunstenaar Theo Jansen….

 

Vacature

Ter ondersteuning van ons team zijn we op zoek naar een bouwkundig adviseur of bouwkundig technisch tekenaar HBO. In eerste instantie voor 8 tot16 uur per week, op projectbasis. We zoeken iemand met een heldere visie op bouwmethodiek, materiaalgebruik en detaillering, maar ook met kennis van regelgeving, ontwikkelingen in de bouw en technische/duurzame innovatie.

Wij vragen

 • affiniteit met architectuur, bouwkunde en detaillering
 • een helder technisch inzicht om de ontwerpvisie te versterken
 • goede kennis van de bouwregelgeving
 • ervaring met het indienen van vergunningsaanvragen
 • ervaring met het schrijven en controleren van bestekken
 •  minimaal een afgeronde HBO opleiding
 • minimaal 5-8 jaar relevante ervaring met technische uitwerking en detaillering van gebouwen
 • ervaring op de bouwplaats
 • praktisch en oplossingsgericht handelen
 • zeer goede kennis van de Nederlandse taal
 • goed bekend zijn met AutoCAD of Revit

Interesse? Mail je sollicitatie naar cf@christinafuchs.nl.

 

Papieren vliegtuig maquette, net even anders….

Ingenieuze en bijzondere maquettes kan ik zeer waarderen. Dit model echter valt buiten ieder referentiekader of iets dat ik eerder heb gezien. Tien jaar lang is Luca Iaconi-Stewart bezig om een Boeing 777 te bouwen van papier. Ongelofelijke precisie en engineering! Hier is een filmpje van zijn werk (7 min).

Tuinhuis voor Park Darwin

Plaats: Amsterdam Jaar: 2017 Fase: Schetsontwerp en vervolg Opdrachtgever: Vrienden van Park Darwin

In Watergraafsmeer ligt Park Darwin, een ontwerp uit 1952 door Hans Warnau, uitgevoerd in 1963. Hierin ligt achter heggen verscholen een vaste plantentuin, en die wordt onderhouden door de Vrienden van Park Darwin. Zij willen graag voor de vrijwilligers een tuinhuis waar ze droog en warm even kunnen schuilen en bijkomen, en in de zon van hun werk kunnen genieten op het terras. En een plaats waar workshops over tuinieren e.d. kunnen worden gegeven.

De Vrienden vroegen mij een ontwerp te maken voor het tuinhuis. Het Voorontwerp ligt er. Dit ontwerp wordt nu verder uitgewerkt en met de betrokken partijen bepalen we de volgende stappen tot uitvoering. We willen het paviljoen zo circulair mogelijk realiseren.

De bovenstaande referenties zijn uit verschillende bronnen. Als u een vermelding van de ontwerper/auteur wenst neem aub contact op met mij.

Verbouwing woonhuis Amsterdam

Plaats: Amsterdam Jaar: 2016-2017 Fase: Schetsontwerp t/m Oplevering Opdrachtgever: Particulier

Meer openheid en grotere ruimtes in een tussenwoning in Amsterdam Zuid zijn nu werkelijkheid. De verbouwing van het interieur maakte enkele constructieve ingrepen noodzakelijk om wanden weg te halen en openingen hoger en breder uit te voeren. Daarna zijn de ruimtes op een nieuwe manier aan elkaar geschakeld.

Het hartstuk van het huis is de woonkamer, de keuken en de eettafel. Stalen glasdeuren geven direct zicht op de woonkamer vanuit de hal. De bestaande keuken is vernieuwd en met een eiland met wijnkasten uitgebreid. Boven de tafel hangen grote lampen en de geluidsinstallatie is in het plafond opgenomen. Met domotica kan de verlichting, de verwarming en het geluid worden afgestemd op de situatie en wensen voor de juiste sfeer. In de kelder is een lichte en aantrekkelijke bijkeuken gerealiseerd.

Op de eerste verdieping ontstonden een grote werkkamer aan de voorzijde, en een kleedkamer, slaapkamer en badkamer aan de tuinzijde. De kinderen slapen in hun eigen rijk op de tweede etage met eigen badkamer plus een logeerkamer. Door het hele huis loopt een koker voor het wasgoed, ultiem gemak… Vanuit het dak valt daglicht in het trappenhuis.

Movement-inspired artwork

Ik kwam deze film tegen, het is een promo-filmpje van Adobe. Het verhaal over en de werken van de kunstenaar Carlos Cruz-Diez spreken me aan. Zjn werken zijn drie dimensionaal, werken met licht, veel kleur, en de beweging van de kijker en zijn bewust toegankelijk. Sommige werken worden ter plaatse uitgevoerd, en je loopt er letterlijk op!

Meer ruimte in een sfeervol huis

Plaats: Driehuis Jaar: 2015 Fase: Schetsontwerp, Aanvraag Omgevingsvergunning Opdrachtgever: familie VWesterop-Dereus

woonhuis voor aanbouw en nieuwe opbouw

Situatie: Aan de rand van het dorp ligt een straat met vrijstaande villa’s aan één kant en twee-onder-één-kappers aan de andere kant. Een kwart van de villa’s is monument, andere hebben geen monumentale status maar zijn eigenzinnig vorm gegeven en zijn daardoor alsnog beeldbepalend.  De dakvormen zijn uitgesproken. De villa’s staan soms gedraaid ten opzichte van de weg. De kappen lopen in oriëntatie, hoekverdraaiing en materialisatie sterk uiteen.

Het net gekochte huis van mijn opdrachtgevers is een ontwerp van August M. J. Sevenhuijsen. In de jaren 1960 werden er een garage en een dakopbouw aan toegevoegd. De opdrachtgevers zijn meteen geraakt door de sfeer van het huis, de ligging en de tuin, alleen is het huis aan de krappe kant voor een gezin van vier.

Opgave: De opdrachtgevers willen de ruimte in het dak beter gebruiken en daarvoor de dakopbouw vernieuwen. Daarvoor is een echte trap nodig (nu staat er een ladder naar boven…). Om een ruimere keuken en woonkamer te hebben willen zij uitbouwen naar de tuin toe. Dat kan vergunningsvrij.

daklijn hersteld, nieuw dakopbouw en uitbouw in tuin

Aanpak: Voor het ontwerp heb ik van het bestaande huis een 3D model gebouwd om de opties goed toe kunnen onderzoeken, b.v. hoe past de trap er het best in. En nog belangrijker, met het model kon ik de opdrachtgevers direct met perspectieven uit het model en met precieze handschetsen een indruk geven van de te verwachten ruimtes, de lichttoetreding, de openingen en hoe het er uit zou komen te zien van buiten af.

Met de modelperspectieven konden we goed en duidelijk met de Welstand communiceren. We konden laten zien hoe de herstelde dakvorm het huis weer naar zijn oude ontwerp terug zou brengen en de achtergevel weer fraai zou maken. De nieuwe dakopbouw is licht en open en ligt terug van de zijgevel van het huis. De dakopbouw en de uitbouw hebben door de grote glasvlakken dezelfde uitstraling.

De vergunning is verleend. De opdrachtgevers hebben de aanbesteding en uitvoering zelf georganiseerd en begeleid. Zij hebben het prachtig ingericht.

public square is museum

A wonderfully inspiring project, the Centrum Dialogu Przelomy in Szczecin/ Stettin (Poland). So simple and yet so powerful. A gift to the people, an invitation to inhabitants of the city and visitors alike. The recognition for KSK Promes is well deserved.

Inspiratie voor verbouwing, voorbeeld keuken

Plaats: Keulen Jaar: 2015 Fase: Inspiratie en Schetsontwerp Opdrachtgever: Particulier

Laat een frisse wind waaien in ons huis!

twee kanten intellectueel en emotioneel

Vrienden in Duitsland vroegen mij voor inspiratie voor een nieuwe inrichting van hun huis. Ze wonen in een vrijstaande villa, gebouwd in 1955. Zij wilden van buiten het karakter van het huis behouden maar wilden binnen een ‘frisse wind’ laten waaien. Ze houden van onconventionele oplossingen en appreciëren Nordic design. Ik heb gevraagd naar wat voor hen belangrijk is en daar goed naar geluisterd. Wat werkt goed, wat werkt niet goed in de huidige ruimte.  Wat willen zij anders? En waarom?

fris ontwerp voor verbouwing keuken

Op basis van deze informatie heb ik een schetsontwerp gemaakt met een voorstel hoe ze de ruimtes frisser, eigentijdser en vooral praktischer kunnen inrichten. Ze koken veel en uitgebreid. Ze hebben een verzameling van vazen die ze graag tentoon willen stellen, houden van ‘gevonden voorwerpen’ en objecten met karakter. Ze ontvangen graag veel gasten en daarom veel serviesgoed. Ook willen zij er kunnen werken met hun laptops. Het moet een ‘gemütliches Plätzchen’ zijn, knus en gemoedelijk waar de mooie dingen in het leven worden gevierd.

praktische en sfeervolle inrichting van werkplaats

Om een indruk van de beoogde afwerking te geven heb ik referentiebeelden verzameld. Op basis hiervan is het ontwerp verder ontwikkeld en is op dit moment in uitvoering.

English client reference

Both the projects Christina worked with me on suffered significant disruption from external factors, including neighbours’ activities building an extension that competed with our works,  Gemeente requirements that went far beyond expectations/reasonableness. 

Christina was hugely supportive and patient with every unexpected challenge that came along and remained focussed on the end objective.  She was very well organised and persistently kept pushing others until answers came, there was never an occasion I needed to chase her.  (If only I could say that about many of the other contributors to my works!)  

She was proactive and inventive in seeking alternatives and different ways to persuade the various other parties to align and enable the projects to move on. 

She showed great flexibility in working at times that suited me, as my availability is poor during the working week; emails and calls could be held in evenings and weekends when it really wasn’t possible during the day.  I think she put a great deal of personal time in antisocial hours moving my works along. 

Her documentation of time and billing was meticulous and also very generous, logging by the minute/five minutes where I can imaging others would round up to the quarter or half hour.  She went above and beyond with the planting scheme, which was not a part of the job expected from her, but delivered great input to this as it is something she enjoys. 

Overall, Christina was both very professional and very pleasant to work with.  I had no hesitation approaching her for the second project, as I had high esteem for her work on the first. 

written by Julie, Amsterdam, December 2016

English Roof Garden in Amsterdam

Plaats: Amsterdam, Johannes Verhulststraat Jaar: 2015 Fase: Schetsontwerp t/m Oplevering Bouwsom: niet publiek Opdrachtgever: Particulier

Amsterdam Zuid heeft er een Engelse daktuin bij! Amsterdam Zuid now features an English roof garden!

English roof garden Amsterdam Christina Fuchs architect

Certainly a special commission! The request was to add ‘many more plants’ than there were already on the roof. No desire for a stark, geometrical or ‘Asian looking’ terraces, but a natural looking garden to remind my client of her garden in the South of the UK. But, please, without grass! A green roof seemed the obvious answer, to which I added a meandering path of large flagstones to give it the appearance and feeling of a garden in full soil.

The path leads you to either of the two ends of the roof garden. On one side to a paved Southern terrace surrounded by sedum plants, flowering herbs and a small red tree, on the other side to a spacious timber deck complete with a potting table with a stone sink and a bench inviting you to rest and relax there in the evening sun. As a natural backbone and unifying the two ‘rooms’ on the roof a corten planter will be installed over the complete length of the roof with blossoming and fragrant climbing plants. It will curve and vary in width so as to give the impression that it has grown and to underline the natural look of the garden. It also acts as a friendly, even delightful privacy screen to the neighbouring property.

Read More

referentie

Christina is zeer toegewijd aan de opdracht die je haar geeft. In ons geval was het een beetje een rare opdracht,
omdat het ging om een second opinion. Maar ze is heel duidelijk over wat kan en wat niet kan en wat de
consequenties zijn van bepaalde wensen. Haar open vizier heeft me het meest getroffen, naast haar diepgaande interesse in de klant en zijn wensen. Het was fijn werken met haar! Ik kan haar iedereen aanbevelen. (E.G. Mol, Amsterdam)

Zelfbouwinitiatief – Twee lofts en een tuinappartement

Plan: 3 appartementen op één kavel, nieuwbouw

appartementen klein compact loft tuinatelier

De brochure KLEIN FIJN MIJN christina fuchs architect  geeft meer informatie over een voorbeeldontwerp voor 3 appartementen: twee lofts en een tuinatelier.

KLEIN FIJN & MIJN

Twee lofts ca. 50m2 en een tuinatelier ca 70m2

Het tuin-atelier ligt gelijkvloers op de begane grond. U woont over de volle breedte aan de tuin, op het brede terras zelfs in de tuin. De werk-/logeerruimte kijkt uit over het binnenpad. Het appartement kan eenvoudig (rolstoel)toegankelijk worden gemaakt. Het is levensloopbestendig en uitermate geschikt voor (jonge) ouderen.

De lofts bereikt u via een eigen trap. De loft heeft een hoge kap waardoor de compacte ruimte groots, vrij en ruim voelt. De woon-/leefruimte heeft een breed balkon met uitzicht op de tuin. Als optie kunt u op de entresol werken, slapen, spelen, ontspannen, en naar de sterren kijken…. De loft is een ideale starterswoning.

3 appartementen op één kavel

U woont met twee andere eigenaren in één gebouw. Iedere eigenaar heeft een eigen voordeur aan het binnenpad.

‘… prachtig ontwerp en heel mooi/ruimtelijk/praktisch ingedeeld’ zo formuleerde het één van de geïnteresseerden voor de loft, A. Bentvelzen, Zaandam.

Wilt u meer weten? Bekijk onze brochure KLEIN FIJN MIJN christina fuchs architect!

Geïnteresseerd?

Meld je aan bij cf@christinafuchs.nl of bel 06 205 86 309.

Verbouwing schuur tot Atelier – Tuinkamer

Plaats: Drenthe Jaar: 2013 Fase: Opgeleverd in 2014 Bouwsom: niet publiek Opdrachtgever: Particulier

atelier tuinkamer

Er moest een extra (werk-)ruimte komen bij het woonhuis. Naast het woonhuis staat een schuur, die alleen gebruikt werd voor opslag en een deel werkplaats. Mijn voorstel was om de bestaande schuur naar het woonhuis en de tuin toe te openen. Nu is de nieuwe tuinkamer aan de ene kant door glazen puien gericht op het terras en het woonhuis. Aan de andere kant ontstaat door grote ramen aan de tuinzijde een ruimte die direct in de tuin ligt. De nieuwe kamer heeft daardoor twee sferen. Bij binnenkomst vanuit het terras sta je in de ‘bibliotheek’, en als je doorloopt draait de richting van de kamer en sta je in een brede naar het buiten gerichte kamer, het ‘atelier’. Van binnen is de ruimte strak afgewerkt met stuk waarin de zichtbare structuur van het oude gebint mooie accenten zet. De nieuwe terra-gekleurde gevlinderde betonvloer behoudt het gevoel van ‘schuur’, maar maakt met de geïntegreerde vloerverwarming de ruimte behaaglijk. Het resterende deel van de schuur wordt nog steeds gebruikt als werkplaats en opslag. Hieronder staan eerste schetsen van het ontwerp.

schetsen atelier tuinkamer

Christina heeft in een zeer oude rietgedekte boerenschuur (ong. 8x9m) een prachtige tuinkamer/werkruimte, incl. toilet en douche ontworpen en laten uitvoeren. Iedereen is enthousiast.

Ontwerp: het ontwerp is mooi, creatief uitgedacht en zeer functioneel in gebruik. Ook de technische details zijn perfect uitgewerkt en getekend. De materiaalkeuze is eigentijds en duurzaam.

Overleg:   het overleg met de aannemers bij de aanbesteding en later bij de uitvoering was inhoudelijk met een goede toonzetting. Waar nodig voldoende vasthoudend aan het ontwerp en de afspraken.  Ook met de werknemers was een goed contact, vriendelijk en waar nodig duidelijk.

Verslag:   de verslagen van de besprekingen waren volledig en correct. Ze waren een goede ondersteuning in de procesbegeleiding.

Contact:  het persoonlijke contact met mij als opdrachtgever, met de aannemer en zijn medewerkers was goed. Zij weet de goede toon te zetten zowel in het formele en zakelijke gesprek, als in het contact met de uitvoerende medewerkers. Bovendien toont ze belangstelling voor de persoon, hetgeen door hen op prijs wordt gesteld. Het zorgt voor een goede werksfeer en werkprestatie.

Geschreven door Annemarie de Vries en Kor Mulder, Datum 28 maart 2014

Lees hier meer over dit project >

Ontwerp zelfbouw woonhuis voor familie met 2 kinderen

Plaats: Heidelberg, Duitsland Jaar: 2014 Fase: Schetsontwerp Bouwsom: niet publiek Opdrachtgever: Particulier
eerste schets Revit via Skype bespreken met opdrachtgever

Het ontwerp is voor een vrijstaand huis in een nieuwbouwwijk aan de rand van een bestaande stad. Belangrijkste eis was een grote woonkamer met aansluitende open keuken die beiden liggen aan de tuin en toegang geven tot het terras. De slaapkamers en badkamer liggen allemaal op de eerste verdieping. Bij de ingang en met toegang tot de tuin ligt de werkkamer voor de ouders. Een extra hoge begane grond past bij het grote oppervlak van de woon-/eetkamer en maakt deze het hart van het huis, waar iedereen graag samen komt.

Prijsvraag De Eenvoud, Almere

Opgave:

Een ontwerp voor een vrijstaand huis, waarin eigen wensen en fantasieën doeltreffend worden gerealiseerd. Het vrijstaand huis wordt hier opgevat als de voorwaarde om tot eenvoud te komen en niet als uiting van status. De begrote bouwkosten mogen niet hoger zijn dan €120.000, de maximale bouwhoogte is 9m.

nieuwbouw zelfbouw ontwerp vrijstand woonhuis

Ontwerp: Boter, kaas en eieren

De woonvorm grijpt terug naar een essentiële eenvoud met een open plattegrond met minimale ruimtescheidingen en met een maximaal uitzicht op de tuin. De orthogonale vormen contrasteren met de verwilderde tuin, waar de natuur bezit neemt van de drooggemalen zeebodem.
Het ontwerp behelst een eenvoudige maar volledige woning, maar refereert aan een groter programma. De draagconstructie kadreert 27 kubussen van 3*3*3m, waarvan er in het ontwerp 12 ingevuld zijn, die later aangevuld kunnen worden.
De materialisatie draait om het contrast tussen de ongenaakbare glazen schuifpuien en de tactiele geteerde houten leien en meerpalen, die het gebouwtje op de grond zetten.

maquette eenvoud w christinafuchs.nl

 

De prijsvraag-panelen met plattegronden, doorsnede en aanzichten kan je via de link bekijken. Eenvoud Almere Christina Fuchs architect panelen A3

Verbouwing interieur appartement

Plaats: Amsterdam Jaar: 2013 Fase: Schetsontwerp Bouwsom: niet publiek Opdrachtgever: Particulier

verbouwing appartement interieur

Deze schets geeft een eerste indruk van het ontwerp voor een aanpassing binnen een compact appartement: de keuken wordt geopend en staat dan in open verbinding met de woon-/werkkamer. Hierdoor komt het licht van de grote ramen en het uitzicht optimaal tot zijn recht en winnen beide ruimtes aan openheid en verbinding. De gasten hoeven niet langer ongemakkelijk bij de deur van de keuken te staan en het voorbereiden van eten is deel van het feest!

Nieuwbouw woonhuis Borne

Plaats: Borne Jaar: 2012 Fase: Schetsontwerp, opgeleverd in 2013 Bouwsom: niet publiek Opdrachtgever: Particulier

De opdrachtgevers hadden een zeer uitgesproken beeld van hun huis en het beeldkwaliteitsplan legde het uiterlijk, de dakvorm en de kleurstelling voor de huizen in deze nieuwe wijk vast. Het plan schrijft voor dat het witte of lichte huis een kap met rode pannen had evenwijdig aan de weg. De opdrachtgevers benaderden mij nadat zij niet tevreden waren met de elders voorgestelde plattegronden. Ik analyseerde welke ruimtes naast elkaar moesten liggen en ontwierp de begane grond precies zoals het ideaal was voor de opdrachtgevers. Een ruime keuken, eetkamer en zitkamer, een speelkamer voor de kinderen en een bijkeuken met een achterom ingang via de carport.

woonkamer woonhuis

In de keuken kunnen de deuren over de gehele breedte open waardoor je het met een lichtstraat overkapt terras en de tuin zo binnen je woonkamer haalt. De opdrachtgevers wilden een ruim en royaal woonhuis met symmetrische opzet, statig en met allure. Daarom stelde ik voor de begane grond extra hoog te maken. Daardoor heeft het huis en voorname en prettige sfeer en oogt het heel ruim en vrij. De ramen zijn doorgetrokken tot net boven de grond waardoor de familie een gevoel van privacy behoudt terwijl ook de kleinste familieleden volop kunnen genieten van het uitzicht tegenover en naar de tuin.  Ik heb de proporties van het huis bepaald, de ruimtelijke opzet, de plattegronden en de openingen ontworpen en vastgelegd in een schetsontwerp en voorontwerp. De verdere uitwerking werd onder leiding van de opdrachtgevers ter plaatse uitgevoerd. Tijdens de technische uitwerking heb ik gecheckt of de hoofd ontwerpelementen behouden waren gebleven.

publicatie in de Architect mei 2016 | essay: leegstand en transformatie

De tijdschrift de Architect publiceert in mei 2016 een interessante essay over Leegstand en Transformatie. Mijn verbouwing van een schuur tot atelier in Drenthe wordt hierbij gebruikt als voorbeeld voor Rehabilitatie, ‘het bestaande als erfgoed’.

de Architect mei 2016 leegstand en transformatie christina fuchs architect

Per ongeluk is mijn naam in deze publicatie niet goed geschreven. In plaats van Christiana Fuchs Architect is het Christina Fuchs Architect.

Prijsvraag ‘t Vaneker, Enschede

Opgave: Onder het motto ‘Bouw natuurlijk je eigen vrijheid’ werd gevraagd om gemeenschappelijkheid, landschappelijkheid en modern bouwen te combineren. Van boerenlandschap naar woonlandschap. Er komt bebouwing in verschillende soorten, een deel daarvan bestaat uit ‘Twentse clusters, oftewel ‘hoeves’, waar op een stuk grond vier opdrachtgevers hun eigen woning bouwen, die samen een moderne Twentse hoeve vormen. Vrijheid voor de bewoners is het uitgangspunt.

Prijsvraag Woonwijk Zelgli, Winterthur CH

Opgave: Op het ter beschikking staande gebied Zelgli, Mattenbach van ca. 25.000m2 zal kwalitatief hoogwaardige woningbouw worden gerealiseerd die architectonische, stedenbouwkundige, woonwijktechnische en economische ideeën verenigen. Doelgroep: Huurwoningen, appartementen in eigendom en woonhuizen voor families en paren die voldoen aan de wensen van huurders of eigenaren met een gemiddeld inkomen.


Deze prijsvraag is ontstaan i.s.m. studiosmit, Amsterdam en mm architecture, Basel.

referentie verbouwing schuur tot atelier

Christina heeft in een zeer oude rietgedekte boerenschuur (ong. 8x9m) een prachtige tuinkamer/werkruimte, incl. toilet en douche ontworpen en laten uitvoeren. Iedereen is enthousiast.

Ontwerp: het ontwerp is mooi, creatief uitgedacht en zeer functioneel in gebruik. Ook de technische details zijn perfect uitgewerkt en getekend. De materiaalkeuze is eigentijds en duurzaam.

Overleg:   het overleg met de aannemers bij de aanbesteding en later bij de uitvoering was inhoudelijk met een goede toonzetting. Waar nodig voldoende vasthoudend aan het ontwerp en de afspraken.  Ook met de werknemers was een goed contact, vriendelijk en waar nodig duidelijk.

Verslag:   de verslagen van de besprekingen waren volledig en correct. Ze waren een goede ondersteuning in de procesbegeleiding.

Contact:  het persoonlijke contact met mij als opdrachtgever, met de aannemer en zijn medewerkers was goed. Zij weet de goede toon te zetten zowel in het formele en zakelijke gesprek, als in het contact met de uitvoerende medewerkers. Bovendien toont ze belangstelling voor de persoon, hetgeen door hen op prijs wordt gesteld. Het zorgt voor een goede werksfeer en werkprestatie.

Geschreven door Annemarie de Vries en Kor Mulder, Datum 28 maart 2014

Soviet Bus Stops – this video shows superb beauty in the most unlikely places

De fotograaf Christopher Herwig heeft achter het Ijzeren Gordijn talloze duizenden kilometers terug gelegd. Hij is zijn passie gevolgd om de ‘bus shelters’ aan de rand van de weg met zijn camera vast te leggen. Gedurende 12 jaar verzamelde hij een collectie van de meest sprekende bus stops en deelt met de kijker de enorme creativiteit en esthetische kwaliteit die daar vaak op de meest verlaten plaatsen  door het regime wordt tentoongesteld.

Ik vond de video (4:30min) erg inspirerend omdat die een passie van mij raakt. Namelijk het contrast van en de spanning tussen natuurlijke elementen en de door mensen gemaakte kunstwerken. In een grote lege vlakte staat een verlaten ogende constructie die zorgvuldig ontworpen en ingenieus geconstrueerd een taak uitvoert die ook met een minder expressieve geste had kunnen volstaan. Wat een rijkdom! Geniet van de video.

 

An obsession – brutal, beautiful bus stop design of the former Soviet states

Aan u de keuze: Welke print spreekt u meer aan…?

In het volgende experiment wil ik testen, in hoe verre een achtergrond de ervaring van het woonhuis verandert en heb verschillende achtergronden in de print geplaatst. Het resultaat laat duidelijk zien hoe de omgeving van het gebouw de beleving van het ontwerp beïnvloedt. Of ziet u het gebouw liever in een neutrale setting?

Wilt u me s.v.p. laten weten, welke print u meer aanspreekt, en waarom? Stuur uw reactie s.v.p. naar info@christinafuchs.nl. Dank!

omgeving beinvloed belevingSchets van woonhuis met bloemenweide

 

nacht perspectief zelfbouw woonhuisSchets van woonhuis met suggestie van bestaande woonwijk op de achtergrond, avondstemming

 

3D schets van woonhuis zonder bewerkingSchets van woonhuis zonder ‘aankleding’

 

3D model print delen via internet

Voor een eerste visualisatie van het schetsontwerp voor een woonhuis heb ik een computer model opgezet. Bewust heb ik dit niet gedetailleerd uitgewerkt. Het gaat in deze eerste opzet om de hoofdvolumes, openingen en de oriëntatie van het voorgesteld ontwerp op de kavel.

Met de opdrachtgevers heb ik dit model besproken, op afstand, via een Skype verbinding. Zij konden mijn beeldscherm zien terwijl ik het gebouw draaide, er omheen liep, de ruimtes van binnen liet zien, en bijvoorbeeld aan hand van de doorsnede de lichtinval boven te trap uitlegde. De opdrachtgevers konden direct hun reacties uitspreken, en zo kwam een precieze en duidelijke bespreking tot stand. Ook voerde ik tijdens ons Skype gesprek een paar van de voorgestelde aanpassingen direct uit. We konden het effect direct zien, de voor- of nadelen bespreken en de verbeteringen in het model opslaan.

op afstand ontwerp bespreken met opdrachtgevers

Excursie: Inspirerend ‘gebouw’ bezocht!

Een half jaar lang stond in Krefeld een beloopbare 1:1 maquette van het in 1930 door Mies van der Rohe ontworpen Golfclubhuis. Mies had dit ontwerp gemaakt voor een prijsvraag, maar door de economische crisis werd het niet gebouwd. In dit voorjaar was er toch een opening op de Egelsberg: een maquette op ware schaal van het golfclubhuis werd voor publiek toegankelijk, op de originele locatie van het ontwerp in midden van het licht glooiend landschap. Dit tijdelijk bouwwerk gaf in zes maanden bezoekers de kans volmaakt vloeibare ruimtes en fantastische verbindingen met het landschap te beleven.

Tijdens een bezoek aan deze unieke tentoonstelling kwamen de schetsen en perspectieven voor mij tot leven. Mij sprak vooral de grootse openheid en zorgvuldige choreografie van de ruimtes en routes aan. Door de precieze plaatsing van de wandelementen waren grandioze omkaderde uitzichten ontstaan. De ruimtes en het landschap waren te ervaren als één, en al lopend waren iedere keer nieuwe uitzichten en verbindingen te ontdekken. Voor mij was het een inspirerende belevenis in dit meesterwerk rond te kunnen lopen. Hier kon je de kracht ervaren van grootse schaal waarin vloeiende ruimte door eenvoudige lijnen in een precieze choreografie werd gezet. Prachtig!

Extra hypotheek voor energieneutraal huis

Op de website van de Energiesprong kan je het nalezen:

‘Over de drempel van het tijdperk van de eigen energieopwekking

“Eindelijk …het beweegt. We gaan hiermee over de drempel van een nieuw tijdperk waar mensen in hun eigen energie gaan voorzien!” Jan Willem van de Groep van innovatieprogramma Energiesprong is verheugd met de mededeling dat er extra hypotheek mogelijk is voor energieneutrale huizen.

Deze week is door minister Dijsselbloem van Financiën aangekondigd dat het per 1 januari 2014 mogelijk wordt om €13.500,- extra hypotheek te krijgen voor de aankoop of verbouw van een energieneutraal huis: net zoveel energie verbruiken als je zelf opwekt. Dat is een belangrijke mijlpaal voor mensen die mooi en comfortabel willen wonen, zonder geld kwijt te zijn aan hun energierekening. Nul-op-de-energiemeter noemen we het ook wel. En dat is goed nieuws, met stijgende energierekeningen scheelt dat behoorlijk in de woonlasten. Alhoewel het te lenen bedrag van €13.500,- nog niet genoeg is voor het financieren van een complete renovatie van een bestaande woning naar energieneutraal, is het een belangrijke stap. Overigens, voor mensen die een nieuwbouwhuis kopen, is deze extra financiering wel genoeg. Steeds meer innovatieve partijen in de bouw zien de vanzelfsprekendheid om een nieuw huis ook meteen zo te maken dat het een Nul-op-de-energiemeter-woning wordt.’

Lees meer hier

extra hypotheek mogelijk voor energieneutraal huis
per 01 januari 2014 extra hypotheek mogelijk voor energieneutraal huis

Veel belangstelling voor advies Architectenwinkel op Woonbeurs

Er waren veel bezoekers op het architectenplein powered by de Architectenwinkel, meer dan 350 inschrijvingen via de website en ook spontaan vroegen mensen om een advies gesprek. Ik ontmoette leuke mensen met interessante en uiteenlopende vragen, het was nooit saai! Het gaf me veel plezier mensen op deze manier beter te kunnen laten zien wat een architect kan, hoe hij/zij verder kan helpen als de eigen opties opraken en technische vragen aan bod komen. Je hebt dan net de andere en professionele kijk op het vraagstuk, en dat is de oplossing. Zeker voor herhaling vatbaar! Zie nieuws item hier http://bna.nl/Nieuws/Nieuwsoverzicht/Nieuwsdetail/2374/Veel-belangstelling-voor-advies-Architectenwinkel-op-Woonbeurs

Christina Fuchs_balie woonbeurs

Architectenplein op Woonbeurs 2013 druk bezocht

Op de eerste dag van de Woonbeurs 2013 in Amsterdam konden we meer dan 40 mensen advies geven. Er heerste een bedrijvige sfeer in de lichte ruimte van het Architectenplein powered by de Architectenwinkel.

Er is altijd wel een oplossing te vinden voor de meegebrachte vraagstukken. Een nieuwe kijk, een overweging die niet eerder werd gemaakt, ruimtelijk inzicht, een breder overzicht over de gevolgen van bepaalde keuzes… Al pratend en schetsend maak ik een nieuw idee of een alternatieve oplossing inzichtelijk. Dan gaat het bijvoorbeeld om een verbouwing binnen een appartement voor een logeerkamer, een nog te bouwen woonhuis waarin de badkamers optimaal ruimtelijk worden ontworpen, de specifieke, compacte inrichting van een kleine, toekomstgerichte (senioren-)woning, iedere vraag is individueel! Net zo individueel als de bezoekers en mijn benadering. Het persoonlijke contact is onmisbaar en vormt het uitgangspunt voor een passende oplossing. Wanneer maken wij contact? Klik hier voor een gratis eerste advies.

Christina Fuchs en collega's van de Architectenwinkel geven advies op het architectenplein tijdens Woonbeurs 2013
Christina Fuchs en collega’s van de Architectenwinkel geven advies op het architectenplein tijdens Woonbeurs 2013

Christina Fuchs architect staat op de Woonbeurs klaar voor u!

Op dinsdag ochtend 01 oktober en donderdag 03 oktober sta ik als een van de rond 40 advies gevende architecten van de BNA Architectenwinkel in hal 9, standnummer 032, op de Bouwbeurs 2013 in de RAI in Amsterdam! Komt u dan ook langs voor een adviesgesprek? Wilt u verbouwen voor meer licht, extra ruimte, of een nieuw huis bouwen, met anderen samen woningen bouwen, dan kunnen we samen een stap verder gaan met uw plannen. Inschrijven kan via deze link www.woonbeurs.nl/deelnemers/, de deelnemers staan op alfabetische volgorde. Ik verheug me erop u te ontmoeten!

Christina Fuchs geeft advies
Christina Fuchs geeft advies voor de Architectenwinkel Foto: Simone Best

‘De nieuwe architect denkt mee’

In een artikel door Suzanne Dijkstra dat in 9 locale kranten is verschenen gaat Christina Fuchs in op wat een architect in een (ver)bouwproces kan betekenen. “Veel mensen hebben een vertekend beeld van wat een architect voor hen kan doen. … Ook als je nog niet meteen wilt verbouwen, kun je een architect mee laten denken over hoe je huis prettiger en leefbaarder gemaakt kan worden.” De voorzitter van de brancheorganisatie voor architecten BNA Willem Hein Schenk verwoordde het zo: “Architecten doen meer dan alleen een mooi ontwerp maken, ze bemoeien zich met alle aspecten voor, tijdens en na de ontwikkeling van een gebouw.” Daarom raadt Christina Fuchs iedereen met (ver)bouwplannen aan eens met een architect te spreken. “Je ontdekt dat een architect ook een normaal mens is en dat je er echt iets aan hebt.”

Lees het volledig artikel hier. 20130531 Interview Christina Fuchs re Architectenwinkel

Krantartikel 31 mei 2013
Internview met Christina Fuchs over de Architectenwinkel door Suzanne Dijkstra, Krantartikel 31 mei 2013

Christina Fuchs in Het Parool 24.02.2012

In de vrijdag bijlage PS Wonen van Het Parool van 24.02.2012 verscheen een artikel door Annemiek Verbeek over de BNA Architectenwinkel. Samen met Sjoerd Landman van architoop vertelt Christina Fuchs over het idee achter de architectenwinkel en de werkwijze van het gratis ‘spreekuur’. Het artikel beschrijft verder voorbeelden van hoe Landman en Fuchs op een zaterdag advies geven in Design020 op Ijburg. Hieronder kunt u een pdf van het artikel openen en het artikel lezen.

artikel architectenwinkel PS Wonen 24.02.2012

Christina Fuchs en Sjoerd Landman geven advies voor de Architectenwinkel Foto: Dingena Mol
Christina Fuchs en Sjoerd Landman geven advies voor de Architectenwinkel Foto: Dingena Mol

 

Luchtfoto wordt logo

Hierboven ziet u een luchtfoto die ik in februari 2002 heb genomen uit het vliegtuig. De reis ging toen via Los Angeles naar Nieuw Zeeland. Deze foto is genomen boven Utah, in de buurt van Salt Lake City.

De contrasten van de massieve bergen aan weerszijde en de vlakte in het midden, het filigrane lijnenspel in contrast met de sterke schaduwen van de bergen aan weerszijde, de rechte en rechthoekige lijnen van de wegen en de subtiel slingerende lijn van de rivier maken deze foto voor mij zo aantrekkelijk. Tijdens mijn studie heb ik meerdere projecten gedaan waarin natuur en het mensengemaakte in elkaar grijpen en een spanningsvolle eenheid vormen.

Deze foto kan worden gezien als een samenvatting van wat me boeit en wat ik sprekend mooi vind. Daarom gebruik ik de foto als logo.

 

Prijsvraag Woonwijk Zelgli, Winterthur CH

Opgave: Op het ter beschikking staande gebied Zelgli, Mattenbach van ca. 25.000m2 zal kwalitatief hoogwaardige woningbouw worden gerealiseerd die architectonische, stedenbouwkundige, woonwijktechnische en economische ideeën verenigen. Doelgroep: Huurwoningen, appartementen in eigendom en woonhuizen voor families en paren die voldoen aan de wensen van huurders of eigenaren met een gemiddeld inkomen.

stedenbouw prijsvraag woningbouw


Deze prijsvraag is ontstaan i.s.m. studiosmit, Amsterdam en mm architecture, Basel.