Schuur wordt Atelier – Tuinkamer

De schuur heeft een hele transformatie door gemaakt. Van een opslagruimte en stalling voor de caravan en grasmaaier naar een fraai atelier – ook genoemd de tuinkamer – met grote raampartijen naar de tuin en een nieuwe opening naar het terras dat tussen de schuur en het hoofdwoonhuis ligt.

 

Tuinkamer binnen naar tuin voor en na

Eerst de visie…

De vraag naar een extra werkruimte bij het bestaande hoofdhuis had op verschillende manieren kunnen worden opgelost. Bijvoorbeeld door een aanbouw bij het bestaande woonhuis. Of het inrichten van een andere schuur verder op het erf. Uiteindelijk bleek de meest geschikte oplossing de schuur die direct naast het hoofdhuis staat te verbouwen. Daardoor wordt het terras door de twee aangrenzende ruimtes gebruikt en vormt het de middelpunt tussen de nieuwe tuinkamer en de bestaande woonkamer.

Tuinkamer en woonkamer terras voor en na

… dan het plan

De schuur heeft een eenvoudige vorm: een rechthoek met eroverheen een rieten dak. De nodige stalling voor fietsen en een werkplaats moesten worden behouden. De schuur zou daarom worden verdeeld tussen twee functies en twee ‘gebruiker- eigenaren’. De verdeling van de ruimte onder de kap was een puzzle, … en een oefening in het laten wennen aan een nieuwe situatie. De schuur was immers al jaren lang in gebruik als werkplaats en stalling en daarmee ontzettend handig. Het opgeven van de ruimte voor een nieuw gebruik vroeg enig invoelingsvermogen en overtuiging dat het voorgestelde plan praktisch zou werken en ruimtelijk mooi zou zijn.

Maquette maakt het inzichtelijk


Om de opdrachtgevers een goed beeld te kunnen geven van der werking van de nieuwe ruimtes heb ik al in de schetsontwerpfase een maquette gemaakt die het plan uitbeeldde. Vanuit een 3D computer model heb ik handschetsen gemaakt van de verschillende ruimtes, aanzichten vanuit de tuin en de oprit. Hierdoor konden zij het ontwerpproces volgen en de consequenties goed beoordelen.

fysieke maquette ontwerp verbouwing atelier

 

Oude elementen in nieuw interieur

Om het eigen character van de schuur aan de binnenkant te benadrukken hebben we de originele gebintenonderdelen in het zicht gelaten. Het ruige en doorleefde uiterlijk van de donkere ruwe balken en staanders wordt versterkt door de strakke nieuwe stukafwerking van de wanden en het plafond.

verbouwing met oude gebinten en nieuw stukwerk

 

Gekleurde gevlinderde Betonvloer

De schuur had niet voldoende fundering voor de geplande ingrepen. Hierdoor moest er een constructieve betonvloer toegevoegd worden. Omdat ook vloerverwarming wenselijk was is deze geintergreerd in de vloer. Deze zou in terracotta gekleurd en gevlinderd worden. Dat leverde een paar spannende momenten op. U ziet het al op de bovenstaande foto’s, de grijze vlekken waren niet wat we voor ogen hadden…

.. wordt vervolgd.