Meer ruimte in een sfeervol huis

Plaats: Driehuis Jaar: 2015 Fase: Schetsontwerp, Aanvraag Omgevingsvergunning Opdrachtgever: familie VWesterop-Dereus

woonhuis voor aanbouw en nieuwe opbouw

Situatie: Aan de rand van het dorp ligt een straat met vrijstaande villa’s aan één kant en twee-onder-één-kappers aan de andere kant. Een kwart van de villa’s is monument, andere hebben geen monumentale status maar zijn eigenzinnig vorm gegeven en zijn daardoor alsnog beeldbepalend.  De dakvormen zijn uitgesproken. De villa’s staan soms gedraaid ten opzichte van de weg. De kappen lopen in oriëntatie, hoekverdraaiing en materialisatie sterk uiteen.

Het net gekochte huis van mijn opdrachtgevers is een ontwerp van August M. J. Sevenhuijsen. In de jaren 1960 werden er een garage en een dakopbouw aan toegevoegd. De opdrachtgevers zijn meteen geraakt door de sfeer van het huis, de ligging en de tuin, alleen is het huis aan de krappe kant voor een gezin van vier.

Opgave: De opdrachtgevers willen de ruimte in het dak beter gebruiken en daarvoor de dakopbouw vernieuwen. Daarvoor is een echte trap nodig (nu staat er een ladder naar boven…). Om een ruimere keuken en woonkamer te hebben willen zij uitbouwen naar de tuin toe. Dat kan vergunningsvrij.

daklijn hersteld, nieuw dakopbouw en uitbouw in tuin

Aanpak: Voor het ontwerp heb ik van het bestaande huis een 3D model gebouwd om de opties goed toe kunnen onderzoeken, b.v. hoe past de trap er het best in. En nog belangrijker, met het model kon ik de opdrachtgevers direct met perspectieven uit het model en met precieze handschetsen een indruk geven van de te verwachten ruimtes, de lichttoetreding, de openingen en hoe het er uit zou komen te zien van buiten af.

Met de modelperspectieven konden we goed en duidelijk met de Welstand communiceren. We konden laten zien hoe de herstelde dakvorm het huis weer naar zijn oude ontwerp terug zou brengen en de achtergevel weer fraai zou maken. De nieuwe dakopbouw is licht en open en ligt terug van de zijgevel van het huis. De dakopbouw en de uitbouw hebben door de grote glasvlakken dezelfde uitstraling.

De vergunning is verleend. De opdrachtgevers hebben de aanbesteding en uitvoering zelf georganiseerd en begeleid. Zij hebben het prachtig ingericht.