Nieuwe geïsoleerde gevel voor vakantiewoning

Plaats: Duinen van Goeree Jaar: 2019 Fases: Schetsontwerp, Aanvraag Omgevingsvergunning Opdrachtgever: particulier

Een vakantiewoning uit de jaren 60 heeft een nieuw jasje gekregen, met een nieuwe schuur ernaast. Door de nieuwe geïsoleerde gevel en dak is het comfort in het huis verbeterd, koel in de zomer, warm in de winter. En het uiterlijk is op een vriendelijke manier een stukje naar deze tijd gebracht. Het karakter van het huis wilden de eigenaren zo veel mogelijk behouden. Daarom  zijn de kleuren in harmonie met de omgeving gekozen. Onbehandeld hout kleurt mooi bij het zand, de petrol geschilderde ramen passen goed bij de lucht en verwijzen op een subtiele manier naar de vroegere jaren. De nieuwe schuur kon goed met de gevel van de vakantiewoning geïntegreerd worden, samen vormen ze een mooi ensemble in het Goereese landschap.

Verbouwing woonhuis Amsterdam

Plaats: Amsterdam Jaar: 2016-2017 Fase: Schetsontwerp t/m Oplevering Opdrachtgever: Particulier

Meer openheid en grotere ruimtes in een tussenwoning in Amsterdam Zuid zijn nu werkelijkheid. De verbouwing van het interieur maakte enkele constructieve ingrepen noodzakelijk om wanden weg te halen en openingen hoger en breder uit te voeren. Daarna zijn de ruimtes op een nieuwe manier aan elkaar geschakeld.

Het hartstuk van het huis is de woonkamer, de keuken en de eettafel. Stalen glasdeuren geven direct zicht op de woonkamer vanuit de hal. De bestaande keuken is vernieuwd en met een eiland met wijnkasten uitgebreid. Boven de tafel hangen grote lampen en de geluidsinstallatie is in het plafond opgenomen. Met domotica kan de verlichting, de verwarming en het geluid worden afgestemd op de situatie en wensen voor de juiste sfeer. In de kelder is een lichte en aantrekkelijke bijkeuken gerealiseerd.

Op de eerste verdieping ontstonden een grote werkkamer aan de voorzijde, en een kleedkamer, slaapkamer en badkamer aan de tuinzijde. De kinderen slapen in hun eigen rijk op de tweede etage met eigen badkamer plus een logeerkamer. Door het hele huis loopt een koker voor het wasgoed, ultiem gemak… Vanuit het dak valt daglicht in het trappenhuis.

Meer ruimte in een sfeervol huis

Plaats: Driehuis Jaar: 2015 Fase: Schetsontwerp, Aanvraag Omgevingsvergunning Opdrachtgever: familie VWesterop-Dereus

woonhuis voor aanbouw en nieuwe opbouw

Situatie: Aan de rand van het dorp ligt een straat met vrijstaande villa’s aan één kant en twee-onder-één-kappers aan de andere kant. Een kwart van de villa’s is monument, andere hebben geen monumentale status maar zijn eigenzinnig vorm gegeven en zijn daardoor alsnog beeldbepalend.  De dakvormen zijn uitgesproken. De villa’s staan soms gedraaid ten opzichte van de weg. De kappen lopen in oriëntatie, hoekverdraaiing en materialisatie sterk uiteen.

Het net gekochte huis van mijn opdrachtgevers is een ontwerp van August M. J. Sevenhuijsen. In de jaren 1960 werden er een garage en een dakopbouw aan toegevoegd. De opdrachtgevers zijn meteen geraakt door de sfeer van het huis, de ligging en de tuin, alleen is het huis aan de krappe kant voor een gezin van vier.

Opgave: De opdrachtgevers willen de ruimte in het dak beter gebruiken en daarvoor de dakopbouw vernieuwen. Daarvoor is een echte trap nodig (nu staat er een ladder naar boven…). Om een ruimere keuken en woonkamer te hebben willen zij uitbouwen naar de tuin toe. Dat kan vergunningsvrij.

daklijn hersteld, nieuw dakopbouw en uitbouw in tuin

Aanpak: Voor het ontwerp heb ik van het bestaande huis een 3D model gebouwd om de opties goed toe kunnen onderzoeken, b.v. hoe past de trap er het best in. En nog belangrijker, met het model kon ik de opdrachtgevers direct met perspectieven uit het model en met precieze handschetsen een indruk geven van de te verwachten ruimtes, de lichttoetreding, de openingen en hoe het er uit zou komen te zien van buiten af.

Met de modelperspectieven konden we goed en duidelijk met de Welstand communiceren. We konden laten zien hoe de herstelde dakvorm het huis weer naar zijn oude ontwerp terug zou brengen en de achtergevel weer fraai zou maken. De nieuwe dakopbouw is licht en open en ligt terug van de zijgevel van het huis. De dakopbouw en de uitbouw hebben door de grote glasvlakken dezelfde uitstraling.

De vergunning is verleend. De opdrachtgevers hebben de aanbesteding en uitvoering zelf georganiseerd en begeleid. Zij hebben het prachtig ingericht.

Inspiratie voor verbouwing, voorbeeld keuken

Plaats: Keulen Jaar: 2015 Fase: Inspiratie en Schetsontwerp Opdrachtgever: Particulier

Laat een frisse wind waaien in ons huis!

twee kanten intellectueel en emotioneel

Vrienden in Duitsland vroegen mij voor inspiratie voor een nieuwe inrichting van hun huis. Ze wonen in een vrijstaande villa, gebouwd in 1955. Zij wilden van buiten het karakter van het huis behouden maar wilden binnen een ‘frisse wind’ laten waaien. Ze houden van onconventionele oplossingen en appreciëren Nordic design. Ik heb gevraagd naar wat voor hen belangrijk is en daar goed naar geluisterd. Wat werkt goed, wat werkt niet goed in de huidige ruimte.  Wat willen zij anders? En waarom?

fris ontwerp voor verbouwing keuken

Op basis van deze informatie heb ik een schetsontwerp gemaakt met een voorstel hoe ze de ruimtes frisser, eigentijdser en vooral praktischer kunnen inrichten. Ze koken veel en uitgebreid. Ze hebben een verzameling van vazen die ze graag tentoon willen stellen, houden van ‘gevonden voorwerpen’ en objecten met karakter. Ze ontvangen graag veel gasten en daarom veel serviesgoed. Ook willen zij er kunnen werken met hun laptops. Het moet een ‘gemütliches Plätzchen’ zijn, knus en gemoedelijk waar de mooie dingen in het leven worden gevierd.

praktische en sfeervolle inrichting van werkplaats

Om een indruk van de beoogde afwerking te geven heb ik referentiebeelden verzameld. Op basis hiervan is het ontwerp verder ontwikkeld en is op dit moment in uitvoering.

referentie

Christina is zeer toegewijd aan de opdracht die je haar geeft. In ons geval was het een beetje een rare opdracht,
omdat het ging om een second opinion. Maar ze is heel duidelijk over wat kan en wat niet kan en wat de
consequenties zijn van bepaalde wensen. Haar open vizier heeft me het meest getroffen, naast haar diepgaande interesse in de klant en zijn wensen. Het was fijn werken met haar! Ik kan haar iedereen aanbevelen. (E.G. Mol, Amsterdam)

Verbouwing schuur tot Atelier – Tuinkamer

Plaats: Drenthe Jaar: 2013 Fase: Opgeleverd in 2014 Bouwsom: niet publiek Opdrachtgever: Particulier

atelier tuinkamer

Er moest een extra (werk-)ruimte komen bij het woonhuis. Naast het woonhuis staat een schuur, die alleen gebruikt werd voor opslag en een deel werkplaats. Mijn voorstel was om de bestaande schuur naar het woonhuis en de tuin toe te openen. Nu is de nieuwe tuinkamer aan de ene kant door glazen puien gericht op het terras en het woonhuis. Aan de andere kant ontstaat door grote ramen aan de tuinzijde een ruimte die direct in de tuin ligt. De nieuwe kamer heeft daardoor twee sferen. Bij binnenkomst vanuit het terras sta je in de ‘bibliotheek’, en als je doorloopt draait de richting van de kamer en sta je in een brede naar het buiten gerichte kamer, het ‘atelier’. Van binnen is de ruimte strak afgewerkt met stuk waarin de zichtbare structuur van het oude gebint mooie accenten zet. De nieuwe terra-gekleurde gevlinderde betonvloer behoudt het gevoel van ‘schuur’, maar maakt met de geïntegreerde vloerverwarming de ruimte behaaglijk. Het resterende deel van de schuur wordt nog steeds gebruikt als werkplaats en opslag. Hieronder staan eerste schetsen van het ontwerp.

schetsen atelier tuinkamer

Christina heeft in een zeer oude rietgedekte boerenschuur (ong. 8x9m) een prachtige tuinkamer/werkruimte, incl. toilet en douche ontworpen en laten uitvoeren. Iedereen is enthousiast.

Ontwerp: het ontwerp is mooi, creatief uitgedacht en zeer functioneel in gebruik. Ook de technische details zijn perfect uitgewerkt en getekend. De materiaalkeuze is eigentijds en duurzaam.

Overleg:   het overleg met de aannemers bij de aanbesteding en later bij de uitvoering was inhoudelijk met een goede toonzetting. Waar nodig voldoende vasthoudend aan het ontwerp en de afspraken.  Ook met de werknemers was een goed contact, vriendelijk en waar nodig duidelijk.

Verslag:   de verslagen van de besprekingen waren volledig en correct. Ze waren een goede ondersteuning in de procesbegeleiding.

Contact:  het persoonlijke contact met mij als opdrachtgever, met de aannemer en zijn medewerkers was goed. Zij weet de goede toon te zetten zowel in het formele en zakelijke gesprek, als in het contact met de uitvoerende medewerkers. Bovendien toont ze belangstelling voor de persoon, hetgeen door hen op prijs wordt gesteld. Het zorgt voor een goede werksfeer en werkprestatie.

Geschreven door Annemarie de Vries en Kor Mulder, Datum 28 maart 2014

Lees hier meer over dit project >

Verbouwing interieur appartement

Plaats: Amsterdam Jaar: 2013 Fase: Schetsontwerp Bouwsom: niet publiek Opdrachtgever: Particulier

verbouwing appartement interieur

Deze schets geeft een eerste indruk van het ontwerp voor een aanpassing binnen een compact appartement: de keuken wordt geopend en staat dan in open verbinding met de woon-/werkkamer. Hierdoor komt het licht van de grote ramen en het uitzicht optimaal tot zijn recht en winnen beide ruimtes aan openheid en verbinding. De gasten hoeven niet langer ongemakkelijk bij de deur van de keuken te staan en het voorbereiden van eten is deel van het feest!

publicatie in de Architect mei 2016 | essay: leegstand en transformatie

De tijdschrift de Architect publiceert in mei 2016 een interessante essay over Leegstand en Transformatie. Mijn verbouwing van een schuur tot atelier in Drenthe wordt hierbij gebruikt als voorbeeld voor Rehabilitatie, ‘het bestaande als erfgoed’.

de Architect mei 2016 leegstand en transformatie christina fuchs architect

Per ongeluk is mijn naam in deze publicatie niet goed geschreven. In plaats van Christiana Fuchs Architect is het Christina Fuchs Architect.