Tuinhuis Park Darwin groeit….

Begin juni was de Open Dag van de Bloementuin van Darwin. De Vrienden van Park Darwin openden de deuren voor ongeveer 200 bezoekers. Bij het tuinhuis was het hierdoor druk, de deuren stonden open, en een rijk gevulde tafel in het midden nodigde uit om van de aangeboden lekkernijen te genieten. 

De tuin stond er prachtig bij! Hulde aan de vrijwilligers. Door de bezoekers werd opgemerkt dat het tuinhuis de tuin niet verstoort, ook niet afleidt van de bloemenpracht, maar deze juist versterkt door de geometrische vorm en de verrassende lichte draai in de gevel. De plaatsing aan de straatkant, bijna in het midden van het pad met een bankje precies tegenover is hiervoor ideaal.

Het is een wonder dat het tuinhuis er staat, ik zal de details hier niet uitweiden … En deze prestatie is te danken aan de daadkrachtige inzet van het bestuur van de Vrienden van Park Darwin. Wat een heerlijk project om bij betrokken te zijn geweest. Het resultaat mag er zijn!

In september is de officiële opening gepland.

Lees meer ….

Ontwerp vrijstaand woonhuis

Voor een kavel in een villawijk in Keulen heb ik een ontwerp gemaakt voor een woonhuis. Met veel licht en ruimte in de woon- en leefruimtes die zich visueel direct richt tot het terras en de tuin. Daarbij ook aandacht voor tentoonstellingsruimte voor eigen schilderijen en kunstwerken. Op de eerste verdieping een slaapkamer, kleedruimte en een uitgebreid fitness- en wellnessgebied, deels ook buiten. Op de bovenste verdieping een studio met open haard en een riant dakterras. In de kelder een garage voor de verzameling bijzondere auto’s.

christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis christina fuchs architect schetsontwerp woonhuis

Tuinhuis voor Park Darwin

Plaats: Amsterdam Jaar: 2017 Fase: Schetsontwerp en vervolg Opdrachtgever: Vrienden van Park Darwin

In Watergraafsmeer ligt Park Darwin, een ontwerp uit 1952 door Hans Warnau, uitgevoerd in 1963. Hierin ligt achter heggen verscholen een vaste plantentuin, en die wordt onderhouden door de Vrienden van Park Darwin. Zij willen graag voor de vrijwilligers een tuinhuis waar ze droog en warm even kunnen schuilen en bijkomen, en in de zon van hun werk kunnen genieten op het terras. En een plaats waar workshops over tuinieren e.d. kunnen worden gegeven.

De Vrienden vroegen mij een ontwerp te maken voor het tuinhuis. Het Voorontwerp ligt er. Dit ontwerp wordt nu verder uitgewerkt en met de betrokken partijen bepalen we de volgende stappen tot uitvoering. We willen het paviljoen zo circulair mogelijk realiseren.

De bovenstaande referenties zijn uit verschillende bronnen. Als u een vermelding van de ontwerper/auteur wenst neem aub contact op met mij.

Zelfbouwinitiatief – Twee lofts en een tuinappartement

Plan: 3 appartementen op één kavel, nieuwbouw

appartementen klein compact loft tuinatelier

De brochure KLEIN FIJN MIJN christina fuchs architect  geeft meer informatie over een voorbeeldontwerp voor 3 appartementen: twee lofts en een tuinatelier.

KLEIN FIJN & MIJN

Twee lofts ca. 50m2 en een tuinatelier ca 70m2

Het tuin-atelier ligt gelijkvloers op de begane grond. U woont over de volle breedte aan de tuin, op het brede terras zelfs in de tuin. De werk-/logeerruimte kijkt uit over het binnenpad. Het appartement kan eenvoudig (rolstoel)toegankelijk worden gemaakt. Het is levensloopbestendig en uitermate geschikt voor (jonge) ouderen.

De lofts bereikt u via een eigen trap. De loft heeft een hoge kap waardoor de compacte ruimte groots, vrij en ruim voelt. De woon-/leefruimte heeft een breed balkon met uitzicht op de tuin. Als optie kunt u op de entresol werken, slapen, spelen, ontspannen, en naar de sterren kijken…. De loft is een ideale starterswoning.

3 appartementen op één kavel

U woont met twee andere eigenaren in één gebouw. Iedere eigenaar heeft een eigen voordeur aan het binnenpad.

‘… prachtig ontwerp en heel mooi/ruimtelijk/praktisch ingedeeld’ zo formuleerde het één van de geïnteresseerden voor de loft, A. Bentvelzen, Zaandam.

Wilt u meer weten? Bekijk onze brochure KLEIN FIJN MIJN christina fuchs architect!

Geïnteresseerd?

Meld je aan bij cf@christinafuchs.nl of bel 06 205 86 309.

Ontwerp zelfbouw woonhuis voor familie met 2 kinderen

Plaats: Heidelberg, Duitsland Jaar: 2014 Fase: Schetsontwerp Bouwsom: niet publiek Opdrachtgever: Particulier
eerste schets Revit via Skype bespreken met opdrachtgever

Het ontwerp is voor een vrijstaand huis in een nieuwbouwwijk aan de rand van een bestaande stad. Belangrijkste eis was een grote woonkamer met aansluitende open keuken die beiden liggen aan de tuin en toegang geven tot het terras. De slaapkamers en badkamer liggen allemaal op de eerste verdieping. Bij de ingang en met toegang tot de tuin ligt de werkkamer voor de ouders. Een extra hoge begane grond past bij het grote oppervlak van de woon-/eetkamer en maakt deze het hart van het huis, waar iedereen graag samen komt.

Prijsvraag De Eenvoud, Almere

Opgave:

Een ontwerp voor een vrijstaand huis, waarin eigen wensen en fantasieën doeltreffend worden gerealiseerd. Het vrijstaand huis wordt hier opgevat als de voorwaarde om tot eenvoud te komen en niet als uiting van status. De begrote bouwkosten mogen niet hoger zijn dan €120.000, de maximale bouwhoogte is 9m.

nieuwbouw zelfbouw ontwerp vrijstand woonhuis

Ontwerp: Boter, kaas en eieren

De woonvorm grijpt terug naar een essentiële eenvoud met een open plattegrond met minimale ruimtescheidingen en met een maximaal uitzicht op de tuin. De orthogonale vormen contrasteren met de verwilderde tuin, waar de natuur bezit neemt van de drooggemalen zeebodem.
Het ontwerp behelst een eenvoudige maar volledige woning, maar refereert aan een groter programma. De draagconstructie kadreert 27 kubussen van 3*3*3m, waarvan er in het ontwerp 12 ingevuld zijn, die later aangevuld kunnen worden.
De materialisatie draait om het contrast tussen de ongenaakbare glazen schuifpuien en de tactiele geteerde houten leien en meerpalen, die het gebouwtje op de grond zetten.

maquette eenvoud w christinafuchs.nl

 

De prijsvraag-panelen met plattegronden, doorsnede en aanzichten kan je via de link bekijken. Eenvoud Almere Christina Fuchs architect panelen A3

Nieuwbouw woonhuis Borne

Plaats: Borne Jaar: 2012 Fase: Schetsontwerp, opgeleverd in 2013 Bouwsom: niet publiek Opdrachtgever: Particulier

De opdrachtgevers hadden een zeer uitgesproken beeld van hun huis en het beeldkwaliteitsplan legde het uiterlijk, de dakvorm en de kleurstelling voor de huizen in deze nieuwe wijk vast. Het plan schrijft voor dat het witte of lichte huis een kap met rode pannen had evenwijdig aan de weg. De opdrachtgevers benaderden mij nadat zij niet tevreden waren met de elders voorgestelde plattegronden. Ik analyseerde welke ruimtes naast elkaar moesten liggen en ontwierp de begane grond precies zoals het ideaal was voor de opdrachtgevers. Een ruime keuken, eetkamer en zitkamer, een speelkamer voor de kinderen en een bijkeuken met een achterom ingang via de carport.

woonkamer woonhuis

In de keuken kunnen de deuren over de gehele breedte open waardoor je het met een lichtstraat overkapt terras en de tuin zo binnen je woonkamer haalt. De opdrachtgevers wilden een ruim en royaal woonhuis met symmetrische opzet, statig en met allure. Daarom stelde ik voor de begane grond extra hoog te maken. Daardoor heeft het huis en voorname en prettige sfeer en oogt het heel ruim en vrij. De ramen zijn doorgetrokken tot net boven de grond waardoor de familie een gevoel van privacy behoudt terwijl ook de kleinste familieleden volop kunnen genieten van het uitzicht tegenover en naar de tuin.  Ik heb de proporties van het huis bepaald, de ruimtelijke opzet, de plattegronden en de openingen ontworpen en vastgelegd in een schetsontwerp en voorontwerp. De verdere uitwerking werd onder leiding van de opdrachtgevers ter plaatse uitgevoerd. Tijdens de technische uitwerking heb ik gecheckt of de hoofd ontwerpelementen behouden waren gebleven.

Prijsvraag ‘t Vaneker, Enschede

Opgave: Onder het motto ‘Bouw natuurlijk je eigen vrijheid’ werd gevraagd om gemeenschappelijkheid, landschappelijkheid en modern bouwen te combineren. Van boerenlandschap naar woonlandschap. Er komt bebouwing in verschillende soorten, een deel daarvan bestaat uit ‘Twentse clusters, oftewel ‘hoeves’, waar op een stuk grond vier opdrachtgevers hun eigen woning bouwen, die samen een moderne Twentse hoeve vormen. Vrijheid voor de bewoners is het uitgangspunt.

Prijsvraag Woonwijk Zelgli, Winterthur CH

Opgave: Op het ter beschikking staande gebied Zelgli, Mattenbach van ca. 25.000m2 zal kwalitatief hoogwaardige woningbouw worden gerealiseerd die architectonische, stedenbouwkundige, woonwijktechnische en economische ideeën verenigen. Doelgroep: Huurwoningen, appartementen in eigendom en woonhuizen voor families en paren die voldoen aan de wensen van huurders of eigenaren met een gemiddeld inkomen.


Deze prijsvraag is ontstaan i.s.m. studiosmit, Amsterdam en mm architecture, Basel.

Prijsvraag Woonwijk Zelgli, Winterthur CH

Opgave: Op het ter beschikking staande gebied Zelgli, Mattenbach van ca. 25.000m2 zal kwalitatief hoogwaardige woningbouw worden gerealiseerd die architectonische, stedenbouwkundige, woonwijktechnische en economische ideeën verenigen. Doelgroep: Huurwoningen, appartementen in eigendom en woonhuizen voor families en paren die voldoen aan de wensen van huurders of eigenaren met een gemiddeld inkomen.

stedenbouw prijsvraag woningbouw


Deze prijsvraag is ontstaan i.s.m. studiosmit, Amsterdam en mm architecture, Basel.